Världsrekord

Bänkpress är förutom en populär övning i styrketräning en sportgren. Den ingår i en sport som kallas för styrkelyft på svenska och powerlifting på engelska. Sporten består av tre grenar:

  • Knäböj
  • Marklyft
  • Bänkpress

Det är en gammal sport som tros ha sina rötter så långt tillbaka i tiden som antiken. Det hålls regelbundna tävlingar i styrkelyft och det finns officiella världsrekord i de tre grenar som ingår. För att ett rekord ska godkännas måste det vara godkänt enligt de standardiserade regler som styrkelyft har för bänkpress. Den största och mest betydelsefull organisationen för styrkelyft är IPF, som är en förkortning på international powerlifting federation.

Orka träna hårdare och återhämta dig bättre med kreatin>>

Det aktuella världsrekordet
Rekorden är uppdelade i två kategorier:

  1. Bänkpress med utrustning. Enligt reglerna kan man bära en så kallad bänktröja. Plagget kan beskrivas som en extremt tight och styv tröja som stöder axlarna och ger extra kraft i lyftet. En lyftare med bänktröja kan ta mer i bänkpress än en utan utrustning
  2. Bänkpress utan utrustning. För att ett lyft ska räknas som utan utrustning eller raw som det även kallas får lyftaren inte bära en bänktröja. Den enda utrustningen som tillåts är handledslindor, undertröja/t-shirt samt bälte

Det nuvarande rekordet med tröja är hela 1076,9 lb eller 488,5 kg. Rekordet sattes av Paul Meeker den 13 april 2013 i Coprpus cristi, texas, USA. Fram tills Paul Meeker slog det gamla rekordet har världsrekorden med bänktröja sedan 2007 hållits Ryan Kennelly.

Rekordet på bänkpress utan utrustning är lägre. Det nuvarande rekordet sattes av Fredrik Svensson den 14 september 2013 på en tävling där han lyfte 361 kg(795 lb). Rekordet som Fredrik slog sattes i maj 2013 och låg på 327,5 kg.