Kosttillskott och träning

Oavsett om du är inne i en intensiv period av din träning eller vill se bättre resultat kan rätt kosttillskott ge dig det där lilla extra.

Kosttillskott ska ses som ett komplement. När du tränar seriöst är en bra balanserad kost med tillräckligt högt innehåll av proteiner, mineraler, fibrer samt andra näringsämnen basen. Den ska ge dig det din kropp behöver. När du vill ha extra tillskott av vissa näringsämnen eller energi är kosttillskott ett bra sätt att få det. De innehåller hög koncentration av ämnen som vanligtvis finns i kosten som kroppen behöver mycket av när du tränar.

Fyller olika funktioner
Välj ett tillskott som uppfyller dina behov. Kosttillkott kan verka genom att ge dig extra energi, öka prestationen samt ge extra näringsämnen.

Prestationshöjande tillskott
Denna sorts kosttillskott innehåller ämnen som kan hjälpa kroppen att förbättra prestationer på olika sätt. Tre vanliga sorter är kreatin, bikarbonattillskott samt koffeintillskott.

Det mest populära prestationshöjande tillskottet är kreatin. Effekten av det är att du kan träna hårdare och längre när du använder det. När du slutar att ta det kommer effekten att avta. För styrketräning är kreatin väldigt fördelaktigt, tillskottet hjälper dig att träna med tyngre vikter och göra fler repetitioner eller träna längre pass. De bästa kreatintillskotten är de som kallas för kreatin monohydrat, de är inte utspädda med massa onödiga ingredienser. Det finns väldigt många kreatinbaserade prestationshöjande kosttillskott på marknaden, men ett exempel på ett bra och prisvärt alternativ är Xplode.

Energi
Idrott och styrketräning bränner stora mängder energi, och det kan ibland vara svårt att fylla på kroppens energilager igen med enbart kosten. Energitillskott skjuter till den extra energin som du kan behöva för intensiv träning. De kallas även för kolhydrattillskott eftersom de för de mesta innehåller kolhydrater. Tillskotten kan intas i form av pulver som blandas med vätska, drycker, gel samt bars.

Näringstillskott
När du tränar hårt behöver du inte bara energi, din kropp behöver mer näring. Det kan hjälpa dig i träningen att komplettera eller skjuta till extra näringsämnen så att kroppen kan bygga upp sig snabbare. Det populäraste näringstillskottet är proteintillskott. Proteiner är viktiga för uppbyggnaden av muskler och ett högt intag av protein när du tränar förbättrar resultatet, du bygger mer muskler snabbare. Proteintillskott finns i många former, de vanligaste är pulver som blandas med vätska, drycker samt bars. De innehåller oftast väldigt lite energi i form av kolhydrater. Ett tips på ett bra laktosfritt och fettfritt proteinpulver är Egg protein.

För dig som tränar väldigt ofta kan det vara en ide att testa ett slags kosttillskott som kombinerar proteiner med kolhydrater. De ger extra tillskott av både proteiner och energi.

Andra vanliga näringstillskott som många som idrottar eller tränar använder är fetter som omega -3 eller omega-6. Tillskott av järn eller andra vitaminer och mineraler kan behövas för dem som utövar sporter som kräver uthållighet eller för idrottande kvinnor.